ČETVRTAK: Projekcija filma “Zapovjednici sajmišta”

Grad Imotski, Pučko otvoreno učilište Imotski i Koordinacija braniteljskih udruga Imotske krajine pozivaju vas na prikazivanje filma “Zapovjednici sajmišta”. Film će biti prikazan u Gradskom kinu u Imotskom u četvrtak, 5. prosinca 2019. godine u 19 sati.

Sajmište je, uz Trpinjsku cestu, bilo ključna točka obrane Vukovara, zasigurno najteži dio bojišnice jer su se na Sajmištu svakodnevno vodile najkrvavije borbe, prsa u prsa. Crta bojišnice prolazila je gradskim ulicama pa su se borbe vodile za svaku kuću, svaki podrum ili vrt. Hrvatski branitelji, uglavnom bez vojnog iskustva, 87 dana odolijevali su daleko brojnijem i bolje naoružanom neprijatelju. Držali su položaje i priječili neprijatelja da prodre u grad. Pružali su herojski i nadljudski otpor, a slom obrane Sajmišta značio je slom obrane Vukovara. Sajmište je okupirano 17. studenoga 1991.godine, dan kasnije neprijatelj je ušao u središte grada.

Vukovarsko je Sajmište stratište mnogih junaka, a braneći taj dio grada poginuli su zapovjednici obrane Sajmišta Damjan Samardžić zvani Veliki Bojler, Petar Kačić zvani Srednji Bojler, Velimir Đerek zvani Sokol i Ivan Poljak zvani Sokol. Posljednji peti zapovjednik Josip Tomašić Osa nakon pada grada zarobljen je u proboju kod Marinaca, odveden u srpske logore, potom 1992. godine razmijenjen, a umro je prirodnom smrću 2004. godine.