Kino Mediteran: “Miljenica” i “Lego film 2”

Yorgos Lanthimos… grčki redatelj koji lagano postaje dio opće kulture sa svojim tragikomičnim filmovima. Njegov najnoviji film “Miljenica” dobio je 10 Oscar nominacija i veliku pozornost od strane gledatelja diljem svijeta, a vama stiže ovu subotu u 20 sati kao posljednji film naše Oscar revije u veljači.

Radnja filma je smještena nekoliko stoljeća u prošlost, u englesku povijest, i prati kraljicu Anne, jednu od manje poznatih monarha Engleske koja je vladala početkom 18. stoljeća i dešavanja na njenom dvoru. Kraljica je poprilično lošeg zdravlja, a i njezino mentalno stanje nije baš najbolje. Zemlju tako iz sjene vodi dama imena Sarah, kraljičina bliska prijateljica i vješti manipulator. Sve biva idilično do dolaska rođakinje, bivše aristokratkinje Abigail, koja traži posao. Abigail se u novoj okolini snalazi vrlo brzo i polako ona postaje nova miljenica kraljice. Ovu tragikomičnu u priču o kraljevskim intrigama, strasti, zavisti i izdaji prate brojni prevrati i ironični dijalozi. Film je na rasporedu u subotu u 20 sati.

Animirani film LEGO 2 radnju nastavlja na mjestu gdje je završio prvi film. Bricksburg je sada zastrašujuća poslijeapokaliptična pustoš u Mad Max stilu. Emmet je i dalje neizmjerno sretan kao i uvijek, ali kad zarobe Wyldstyle, mora se vratiti u stvarni svijet i spasiti je. “Lego 2” je na rasporedu u subotu u 17 sati.