KINO MEDITERAN: “Tko će te spasiti od samoga sebe?” i “Dnevnik Diane Budisavljević”


Tko će te spasiti od samog sebe?

Nastavljamo u akcijskom tonu s filmom ‘Blizanac’ koji vas čeka ovoga petka u 20:00 sati – Will Smith glumi Henryja Brogana, elitnog ubojicu, koji iznenada postaje meta tajanstvenog mladog operativca koji naizgled može predvidjeti svaki njegov potez.

Velika preporuka brojnih kritičara i gledatelja u moru ovomjesečnih filmova je upravo ‘Dnevnik Diane Budisavljević’, apsolutni pobjednik ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala kojeg gledamo ovu subotu u 20:00 sati.

Diana Budisavljević sa suprugom liječnikom, kćerima i tek rođenom unukom živi životom zagrebačke visoke građanske klase. U jesen 1941. doznaje da se Židovke i Srpkinje s djecom odvode u logore gdje umiru od gladi i bolesti. Židovska općina šalje pomoć Židovkama, ali za Srpkinje se nitko ne brine. Koristeći svoje austrijsko podrijetlo, Diana apelira na vlast, crkvu i Crveni križ da spase barem djecu. Nitko od njih ne želi preuzeti odgovornost. S nekolicinom prijatelja u svom stanu prikuplja pomoć i organizira akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od 10.000 djece.