Obilježeno 150 godina od osnivanja Narodne čitaonice u Imotskom

Jučer je u Imotskom obilježeno 150 godina od osnivanja Narodne čitaonice u Imotskom i slavnoga govora don Mihovila Pavlinovića, čije ime danas nosi imotska gradska knjižnica. Ravnateljica knjižnice dr. sc. Marija Jović istaknula je važnost ove ustanove u životu Imotskoga i njegovih ljudi te se zahvalila imotskom gradonačelniku Ivanu Budaliću i gvardijanu fra Kristianu Stipanoviću na sudjelovanju u ovom važnom događaju.

Nakon što je gvardijan blagoslovio spomen ploču na pročelju knjižnice, prisutnima se obratio gradonačelnik Budalić. “Sve počiva na ljudima i, gledajući na životni put don Mihovila Pavlinovića, vidimo da je to bio čovjek koji je okupljao ljude, koji se borio protiv svih podjela koje su tištile hrvatski narod. Gledajući danas na sve ono što nas muči, bilo u Imotskom ili u cijeloj Hrvatskoj, vidimo da su na neki način slični problemi”, istaknuo je u svom govoru gradonačelnik Budalić. Pohvalio je rad knjižnice i njezinoga vodstva, zaželjevši ovoj ustanovi napredak i razvoj. Potom je imotski glumac Ante Šućur interpretirao ulomak znamenitoga govora don Mihovila Pavlinovića, održanoga prilikom otvaranja čitaonice.

Predavanje o životu i radu don Mihovila Pavlinovića održao je prof. dr. Marko Trogrlić s Filozofskog fakulteta u Splitu. Posebno je naglasio kako je don Mihovil Pavlinović dolazio u Imotski diviti se ljepoti hrvatskoga jezika. “On je svojim znamenitim govorom obilježio, u najvećoj mjeri, političku povijest Dalmacije, pa i političku povijest Hrvatske, druge polovice 19. stoljeća. 2 su njegova čuvena govora – jedan je onaj u Jelsi, a drugi je onaj koji je održao u Imotskom. Ti govori na neki način kristaliziraju njegovu političku misao i njegovu političku ideju”, rekao je dr. Trogrlić.

Nakon predavanja upriličena je izložba imotskih slikara i kipara iz privatne zbirke Mare Ožić Bebek, koja se također obratila prisutnima. “Čestitam ravnateljici knjižnice dr. sc. Mariji Jović na izuzetno kvalitetnom vođenju ove ustanove. Moram istaknuti da kultura nije nematerijalna baština nego je, dapače, itekako materijalna”, istaknula je Ožić Bebek.

Ravnateljica knjižnice na kraju je zahvalila svima koji su svojom nazočnošću uveličali obilježavanje ove obljetnice, ali i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji ovoga događaja. Posebno ja apostrofirala suradnju između Gradske knjižnice don Mihovil Pavlinović i Pučkog otvorenog učilišta Imotski na čelu s ravnateljicom Ankicom Jukić te Turističkom zajednicom Imota na čelu s direktorom Lukom Kolovratom. U glazbenom dijelu programa nastupile su klape “Neviste” iz Imotskoga te “Sveti Mihovil” iz Prološca.

Na kraju je, u jedinstvenom ambijentu vrta gradske knjižnice, održan prigodni domjenak i druženje.