Predstava za djecu “Stonoga Goga” – Gradsko kazalište lutaka – Split

Ponedjeljak, 09. srpnja – Kod zgrade poglavarstva s početkom u 21 sat

Režija i adaptacija: Teatar Poco Loco (pod vodstvom Renate Carole Gatice i Maje Katić)

Likovnost: Renata Carola Gatica i Florencia Troisi

Glazba: Ivana Đula i Luka Vrbanić

Oblikovatelj svjetla: Lucijan Roki

Igraju: Alin Antunović, Ivan Medić i Branimir Rakić / Justina Vojaković-Fingler, Tvrtko Štajcer i Branimir Rakić.

 

Poduzetni Smrdljivi Martin, otmjena leptirica i disciplinirani mravi samo su dio šarenog šumsko-postolarskog svijeta koji se – jezikom, slikom, ritmom i rimom – otkriva u priči o stonogi Gogi, velikoj ljubiteljici mode i poklonici cipela (nimalo neočekivano za jednu stonogu, zar ne?). Cipele čitav njen su svijetko ptici let, ko pčeli med, kako sama kaže, ali i kako pokazuje šepureći se redovito u novim japankama, čizmama, štiklama i šlapama. No, nagli susret s jednom gladnom pticom, iz kojeg jedva izvlači živu glavu, doslovno je izbacuje iz cipela. Nezadovoljna novim, bosonogim životom, Goga kreće u očajničku potragu za onim što smatra jedinim blagom, a pridružuje joj se jedan puž koji, gle čuda, i bez cipela i bez nogu živi sasvim bezbrižno i lako. Njihov je put dovoljno dugačak da se Goga, lišena vlastitih cipela, stavi u tuđe i shvati da je zaista slobodan samo onaj tko je neopterećen materijalnim – siromašniji za pokoji modni dodatak, no bogatiji za brojne prijatelje.

Predstava Stonoga Goga nastala je prema tekstu Andrijane Grgičević, nagrađenom na Natječaju za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu Mali Marulić, 2016.

Stonoga Goga iznimno je šarmantan tekst za najmlađe koji oduševljava pogođenom temom i sjajno izabranom formom. Spretno i maštovito pisan u stihu, prepun šarmantnih likova kritički govori o nama kao potrošačkom društvu potpuno otupjelima prema nevoljama svijeta koji nas okružuje. Priča o jednoj simpatičnoj Stonogi koja kroz svoju nesreću shvati koje su prave vrijednosti, donosi na scenu univerzalnu poruku: ne treba robovati materijalnim, stvari treba poklanjati u ime slobode. (Obrazloženje nagrade žirija Natječaja „Mali Marulić“)