PREKO GLAZBE DO SVEMIRA: Francuski orkestar, u kojemu sviraju i članovi CERN-a, stiže u Imotski – očekuju nas koncert, izložba i predavanje

Multidimenzionalni projekt pod nazivom „Preko glazbe do svemira“ održat će se u Imotskom od 26. do 29. listopada 2018. godine.

Naime, na poziv Hrvatskog puhačkog orkestra Gradske glazbe Imotski u Imotskom će, u spomenutom razdoblju, pod vodstvom predsjednice Chiare Mariotti, gostovati puhački orkestar grada Thoiry iz Francuske.

U subotu 27. listopada 2018. s početkom u 20 sati odsvirat će koncert u gradskoj kino dvorani u Imotskom. Dirigent je maestro Denis Tournebize. Na tom koncertu će im se u zadnjem dijelu pridružiti i domaćini Hrvatski puhački orkestar Gradska glazba Imotski, tako da će Imoćani i njihovi gosti imati prigodu poslušati nekoliko skladbi u izvedbi preko stotinu glazbenika. Na kraju koncerta orkestri će zajedno odsvirati „Odu radosti“, himnu Europske unije, kao znak prijateljstva Francuske i Hrvatske.

Zanimljiv podatak je da u francuskom orkestru svira i desetak profesora – znanstvenika, članova i djelatnika u čuvenom institutu CERN u Ženevi u Švicarskoj, tako da će 26. i 27. listopada 2018 od 10 do 20 sati u atriju srednjih škola u Imotskom biti priređena izložba pod nazivom „Postanak i evolucija svemira“.

Također, 27. listopada 2018. od 9 do 12 sati i 30 minuta bit će predavanje i radionica za učenike i profesore pod nazivom „Otkriće Higgsova bozona“ (takozvana „Božja čestica“), a predavači će biti profesori sa CERN-a. Gosti iz Francuske će osim Imotskog posjetiti Mostar, Međugorje i Split.

Ovaj multidimenzionalni projekt pod nazivom „Preko glazbe do svemira“ pokrenut je prije godinu dana posredstvom prof. dr. Ivice Puljka, fizičara i profesora na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, inače redovitog člana CMS kolaboracije u institutu CERN i Ivana Glibote Crnog, ravnatelja glazbene škole “Dr. fra Ivan Glibotić” u Imotskom i dirigenta HPO Gradske glazbe Imotski.

HPO Gradska glazba Imotski uzvratiti će posjet te će gostovati u Francuskoj krajem ožujka. 2019. godine. Tijekom tog gostovanja imotski glazbari održat će koncert u Thoiryu te će posjetiti CERN. Pokrovitelji ovog značajnog projekta su Grad Imotski, Splitsko-dalmatinska županija i Ministarstvo kulture RH. Organizator je HPO Gradska glazba Imotski, a suorganizator je Pučko otvoreno učilište Imotski.