Prikazivanje filma “Glavu dole ruke na leđa”

U utorak, 26. veljače u 19 sati u Gradskom kinu u Imotskom održat će se prikazivanje dokumentarno-igranoga filma „Glavu dole ruke na leđa“, čiju režiju, scenarij i produkciju potpisuje Stipe Majić.

Radi se o dokumentarnom filmu koji obrađuje događanja u Vukovaru za vrijeme domovinskog rata s naglaskom na sam pad grada, predaju te odvođenje hrvatskih branitelja i civila u srpske koncentracijske logore. Nakon posljednjih proboja, oni koji su preostali u gradu zatiču se raspoređeni na nekoliko točaka. Do samoga kraja situacija se iz dana u dan rapidno mijenja – neki započinju dogovore o predaji, dok drugi ne odustaju od borbe.

Tri su punkta borbe na kojima se paralelno odvijaju predaje. Ukršteno se prate te tri frakcije branitelja i njihovo zarobljivanje. Putem iskaza samih branitelja prate se zadnje dane borbe sve do predaje uvjetovane ubijanjem civila. Prati se njihovo putovanje od zarobljivanja do razmještanja po logorima. Neki odlaze u zatvor u Mitrovicu, neke odvode na stočarsku farmu Stajićevo, kasnije neki pak završavaju u zatvoru u Nišu. Ono što je zajedničko na svim tim mjestima su nesretne sudbine tih ljudi. Detaljno će se predočiti svakodnevni život zatvorenika u logoru – mjestu gdje proživljaju najgore trenutke svojih života. Branitelji će se prisjetiti svih maltretiranja, batinanja, pljačkanja, ubijanja i kako su u tim trenucima uopće uspijevali održavati nadu u eventualni spas. Posljednji dio filma, obradit će izlazak iz logora, suđenja te pokušaj integracije branitelja u normalan život.