3. lipnja 1910.

3.6.910.
Dragi otačbeniče i prijatelju!
Primio sam ja i Vuković tog slavnog upraviteljstva priznanicu na čemu obojica vam blagodarimo i ako nismo ništa više učinili nego li nas dužnost steže. Meni daje više pouzdanja od svega, što je u odboru govoreno, to što mi je sam namjestnik nekidan, kad sam ga u Kaltenbentgebenu posjetio rekao, neka mu napravim spomenicu najpotrebitijih radja u Imotskoj krajini. Tu spomenicu jučer sam mu poslao. U njoj sam naznačio, uredjenje voda u polju, Rimski put, vodovod i poljodjelsku školu. Stalan sam da će mi učiniti sve što do njega bude.
Dr. Ivaniću nisam dao mira, dok mi nije obećao gradjansku školu u Imotskom. Nadam se dakle, da će te na brzo u tom pogledu dobiti odluku.
Babić bivši Kot. nadzornik najviše je u tom natrunio, jer je izvjestio, da neće biti učenika. Kad se zavede škola tražite ga brojem u laž utjerati. Ja bi bio mnienja da obćina barem za svako selo zavede barem jedan mali stipendij i tim bi vazda bio broj osjeguran.
Pitanje malog Bradaša u svakoj zgodi preporučivam. Držim da će na brzo bit molba uslišana.
Da ste mi zdravo!
Vaš Perić

Perić je tražio od Tripala popis svih prioriteta koje je u Krajini potrebno provesti, s obzirom na to da on kreće u Beč i posjetit će namjesnika koji mu je zatražio taj popis. On je već naznačio prioritete za koje se mora založiti: popravak Rimskoga puta, vodovod i poljodjelsku školu. Radovi na vodovodu od izvora do grada tek su otpočeli, a za njegovo dovršenje trebalo je potraživati još sredstava od države. Popravak Rimskoga puta je prioritet za Krajinu, kako bi se ona izvukla iz prometne izolacije, kako za putnički tako i poštanski promet. No, to pitanje će još dugo biti aktualno. Poljoprivredna škola u Imotskom nikada nije osnovana.