U nedjelju “Diva Grabovčeva”

U Gradskom kinu u Imotskom u nedjelju 9. veljače 2020. s početkom u 19:30 prikazat će se predstava „DIVA GRABOVČEVA“, u izvedbi Sinjskog pučkog kazališta i Franjevačke klasične gimnazije iz Sinja. Organizator događaja je Pučko otvoreno učilište Imotski.

Osnovne crte o toj tragediji u tri čina:

Tragediju „DIVA GRABOVČEVA“ napisao je fra Blago Karačić prema pripovijesti dr. Čire Truhelke „DJEVOJAČKI GROB“, koja je objelodanjena u Zagrebu 1908. Truhelka je osobno bio na Vran planini prilikom otkopavanja toga groba te je kao arheolog nedvojbeno ustanovio da se u grobu nalaze kosti mlade djevojke, koja je bila u dobi između 17 i 19 godina. Na povratku je Truhelku pozvao na kavu čestiti starina Arslanaga Zukić iz sela Varvare kraj Rame te mu je kao očevidac i sudionik u tom krvavom događaju potanko ispričao sve što se tamo zbivalo. Prema tome, i pripovijest i ova drama imaju povijesnu podlogu.

Osobe u drami govore ikavicom i služe se turcizmima, čime se želi dočarati ondašnji pa djelomično i sadašnji pučki govor u zavičaju Dive Grabovčeve. Pisac naglašava da su mu glavni poticaji za pisanje ovog komada bili duhovni ideali za koje je umrla Diva Grabovčeva i koje je nesebično branio njezin susjed muslimanske vjere Arslanaga Zukić. To su ideali nevinosti, poštenja i pravde, za koje se isplati živjeti i umrijeti. U tom ozračju ovaj komad i nije tragedija u doslovnom smislu riječi, nego je više svjedočanstvo duhovnog junaštva, koje može potaknuti i suvremeni naraštaj da taj uzor slijedi i da se na njemu nadahnjuje. Čak ni Arslanagina krvava osveta ovdje ne djeluje kao puki zločin, već kao neobuzdani izljev pravednog gnjeva.
Ovim smo također htjeli potaknuti naš puk da se na poseban način sjeti svojih nepoznatih i zaboravljenih slavnih predaka, čije kosti leže po gudurama i planinama, ali čije duhovne vrjednote svijetle i danas svima onima koji nisu duhovno slijepi.