[FOTO/VIDEO] Završena prva faza rekonstrukcije krovišta Zavičajnog muzeja u Imotskom

Završena je prva faza obnove krovišta zgrade Zavičajnog muzeja na imotskoj Điradi. Obnovljen je južni dio krovišta, a sredstva su osigurana kroz investicijske natječaje koje je Pučkom otvorenom učilištu Imotski odobrilo Ministarstvo kulture RH i novac koji su odobrili Splitsko-dalmatinska županija i Grad Imotski.

U rekonstrukciju se krenulo s ciljem micanja svjetlarnika na krovu, koji su se pokazali kao neadekvatno rješenje. Oni su, naime, postavljeni temeljem arhitektonskog projekta iz 1998. godine, kada je napravljena rekonstrukcija krovišta. U međuvremenu se pokazalo da su u ljetnim mjesecima temperature u muzeju zbog svjetlarnika visoke, a za vrijeme kiša se stvara vlaga, pa se odlučilo krenuti u njihovo uklanjanje i sanaciju središnjega dijela krovišta. Međutim, prilikom početka radova utvrđeno je da je stanje kompletnoga krovišta ozbiljnije nego se mislilo, pa je, u ovoj prvoj fazi obnove, odlučeno da će se obaviti sanacija južnoga dijela krovišta, što je i učinjeno, a svjetlarnici su također uklonjeni.

Pučko otvoreno učilište Imotski apliciralo je na natječaj Ministarstva kulture za obnovu sjeverne strane krova. Također, utvrđeno je da su se dimnjaci, koji su ostavljeni zbog izvornosti i autentičnosti samoga objekta, počeli trusiti zbog utjecaja vremenskih prilika na opeku. Trenutno su obloženi limom, a u planu je njihovo rušenje i zidanje kvalitetnijom opekom. Rekonstrukcija se obavlja u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Imotskom.


 

Krovište muzeja prije obnove, fotografirano u lipnju ove godine: